2020. június 24., szerda

Változások a számlázásban július 1-től

Küszöbön az online számla adatszolgáltatás kibővítése!


Hacsak a koronavírus-járvány miatt el nem halasztják, a felkészülési idő lassan lejár, már csak 1 hét van a cselekvésre. 

A kisvállalkozások, alanyi adómentesek, katás vállalkozások leginkább azok, amelyeket most ér el az online számla adatszolgáltatás kiterjesztése. Új alapokra kell helyezni a számlázási ügyvitelt, konkrétan már nem halasztható tovább a régi típusú számlázó programok lecserélése. 

Az adatszolgáltatás azt jelenti, hogy a számlázó programunkat össze kell kötni a NAV rendszerével. Regisztrálni kell az Online számla felületén és létre kell hozni a "Technikai felhasználó kulcsot". Az itt megkapott XML cserekulcsot és aláíró kulcsot kell beilleszteni a számlázó programunkba. 

Amint ezt megtörténik, a NAV azonnal megkapja az adatokat az összes kiállított számlánkról. Ennek az az előnye, hogy innentől fogva nem kell manuálisan (4 napon belül) lejelenteni a kiállított számlákat.

Fontos! 
Az aktuális utalásos számlákat 8-15 napon belül ki kell állítani, a készpénzeseket azonnal! Az, hogy a 8 vagy 15 nap vonatkozik-e az Ön cégére, azt haladéktalanul kérdezze meg a könyvelőjétől, hogy elkerülje a bírságot (számlánként akár 500 e ft. bírság).

___________________________________________________________________________________
Amennyiben segítségre van szüksége a regisztrációban, forduljon hozzám bizalommal! 
A tanácsadói óradíjam 15.000 Ft. (+36-3020-25883)
___________________________________________________________________________________


Mi van akkor, ha az aktuálisan használt számlázó programban nincs ilyen funkció?

Akkor elkerülhetetlenül váltanunk kell!

De mire váltsunk?

Vannak az ingyenes lehetőségek:
Pl.:

És vannak a fizetős szoftverek:
Pl.:

Még egy fontos információ azoknak, akik a kézi számlázást vinnék tovább.

A törvényi rendelkezés 2020 december 31-ig engedélyezi a manuális számlázást. 2021 január 1-vel viszont mindenkinek online számlázással kell rendelkeznie, amely össze van kötve a NAV rendszerével. 

A kézi számlát kiállítóknak is rendelkezniük kell regisztrációval az Online számla felületén, és ott kell manuálisan felvinni a kiállított számlák adatait december 31-ig. Fontos! 4 napos határidő van a számla kiállítása és lejelentése között!


A MOTTÓNK: Sikeres vállalkozás!




Üdvözlettel,


Tamara



~~~
markokft@t-online.hu; +36/30-202-5883
~~~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése