2020. november 9., hétfő

KATA változás 2021-től

TISZTÁZZUNK NÉHÁNY TÉVHITET! 

Azaz öntsünk tiszta vizet a KATA pohárba.


I. INGATLAN BÉRBEADÁS

A katázó nem szerezhet ingatlan bérbeadásából származó bevételt! 
A katás csak magánszemélyként adhat bérbe ingatlant, nem kerülhet be a vállalkozási tevékenységébe az ingatlan bérbeadás. Tehát nem része a KATA bevételnek, így nem adható "kisadozó" számla róla. Elég a szerződés és készpénz esetén átvételi elismervény. A bérleti díj utalható is, nem kell róla számlát adni, hiszen nem a vállalkozásunk része. Magánszemélyként számlát nem adunk, hanem SZJA útján kell bevallani a bérleti díjból származó bevételt, és negyedévente kell fizetni utána. 
A további információért kérdezze a könyvelőjét, vagy keressen meg engem.


II. B2B KATA SZIGORÍTÁS 2021-től (B2B = Business to Business Vállalkozások közti ügylet)

Ha B2B KATÁS-ként egy ügyfélnek 3 millió Ft felett számlázó, akkor a 3 millió feletti részre 40% adót kell fizetned 2021-től. 
Ha külföldi ügyfélnek számlázol 3 millió Ft. felett, akkor abban az esetben 25,56% adót fizetsz a 3 millió ft. feletti részre. 
A kapcsolt vállalkozások felé történő számlázás esetén 40% alá kerül a 3 millió Ft alatti összeg is, függetlenül attól, hogy munkaviszonynak minősül-e.


III. A LEGTIPIKUSABB TÉVHIT

"..... de katázóként nem számlázhatok egyetlen cégnek!

Burkolt munkaviszonynak akkor számít egy KATA-s szerződés, ha az alábbi 7 tétel közül, legalább 2 teljesül:

FONTOS! Ha KATA vállalkozásként évi 1 millió forintnál többet számlázunk egy cégnek, akkor bejelentési kötelezettségünk van a NAV felé. Ebben az esetben merül fel az a NAV  felől, hogy burkolt munkaviszony áll fenn köztünk és az adott cég között.

Ahhoz, hogy ez a vélelmezés megalapozott legyen, az alább felsorolt feltételek közül KETTŐNEK kell teljesülnie:

  1. A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette – azaz nem egyedül teljesítette a szóban forgó megbízást, hanem más vállalkozókkal is együtt dolgozik.
  2. A kisadózó a naptári év bevételének legalább 50 százalékát ettől a cégtől szerezte. Ez akkor is fennáll, ha nagy megbízónak dolgozik, tehát ha több, mint 50%-a a bevételének a nagy cégtől származik, akkor is bújtatott munkavállalásnak számít. 
  3. Ha a cég utasítást ad a tevékenység végzésének módjára – tehát elő írja elő, hogy szerződéses munkatársa milyen helyszínen és mettől meddig (mondjuk reggel 8-tól délután 5-ig) végezze el a munkát.
  4. A tevékenység végzésének helye nem a kisadózó birtokában áll – vagyis a KATA-s alvállalkozó a céges irodában, pl. nem home office-ban vagy valamely általa választott helyen (közösségi irodában, kávézóban stb.) dolgozik.
  5. A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat az adott cég bocsátotta a kisadózó rendelkezésére – tehát ezek az eszközök nem a KATA-s alvállalkozó tulajdonában vannak, hanem a megbízást adó cég vásárolta azokat a számára.
  6. A tevékenység végzésének rendjét nem a kisadózó határozza meg.
  7. A kisadózó nem áll legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban valamely más cégnél.


IV. ÉRDEMES ÉSZBEN TARTANI

Nincs készpénzfizetési korlát alanyi ÁFA mentes egyéni vállalkozónál. 
Az egyéni vállalkozó - ha ÁFA fizetésére nem kötelezett -, nem köteles alkalmazni a másfél milliós készpénzfizetési korlátot, azaz nincs bejelentési kötelezettsége a NAV felé. 
Az alanyi adómentes KATA egyéni vállalkozónak nem kell vállalkozói bankszámlával rendelkeznie! Utalni lehet magánbankszámláról, vagy külföldi bankszámláról is. Ez a kitétel vonatkozik a más szabályok alapján működő egyéni vállalkozókra is.


V. SZERZŐDÉSKÖTÉSKORI TÁJÉKOZTATÁSI KÖTELEZETTSÉG

2021-től a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő adózó a szerződés megkötésekor írásban köteles tájékoztatni a kifizetőt arról, hogy kisadózó vállalkozásnak minősül. A változásról és a 40%-os adóról is kötelező a tájékoztatás.
2021. január 1-jét megelőzően már fennálló szerződéses jogviszony esetében a fenti tájékoztatást a KATA alany 2021. január 15-éig teljesíti.


VI. JÓ VÁLASZTÁS A KATÁZÁS 2021-BEN IS!

  • könnyen átlátható vállalkozás a szigorítások mellett is
  • szolgáltatók számára még mindig az egyik legelőnyösebb vállalkozói forma
  • havi 1 millió forint bevételig alanyi ÁFA mentes maradhatsz
  • egy cég számára éves szinten havi 250.000 forintig számlázhatsz
  • nem kell költség számlákat gyűjteni
  • továbbra is maradt a havi 25 ezer (nyugdíjas vagy 36 órás munkaviszony mellett), havi 50 ezer (főállású katás), és a havi 75 ezer forint (választható) járulék fizetés
  • egyszerű a könyvelése, csak bevételi nyilvántartást kell vezetni


VII. 2021 JANUÁR 1-ÉTŐL egy magánszemély kizárólag egyetlen jogviszonyával jelenthető be kisadózóként.                                                                                                       

Az adóhatóság a bejelentéskor vizsgálni fogja, hogy a nyilvántartásában szerepel-e már kisadózóként a vállalkozó, és ha igen, az új bejelentést visszautasítja.

Ha egy magánszemély korábban már több jogviszonyában is a KATA tv. szerinti adózást választotta, és önként nem rendezi a jogviszonyait, akkor a NAV 2021. január 1-jével – a kisadózóval és az érintett kisadózó vállalkozásokkal határozatában közölni fogja – hogy az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi jogviszonyában törli a magánszemélyt a KATA alanyok köréből.

  1. Ha a KATÁ-s vállalkozó a tárgyévben ugyanazon kifizetőtől egy év során összesítve 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió Ft-ot meghaladó rész után a kifizető 40 % mértékű adót fizet.
    A kifizető az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjáig állapítja meg, vallja be és fizeti meg, amelyet megelőzően az említett juttatási értékhatárt átlépte, majd a tárgyév minden olyan hónapját követő hónap 12. napjáig, amelyben a KATA adóalany részére bevételt juttat.
  2. Cégcsoportokat érintő változás:  ha a kifizető olyan KATA alanynak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, a juttatás után a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40 % mértékű adót állapít meg, vall be és fizet meg. A bevallásában pedig köteles feltüntetni a kisadózó vállalkozás adószámát, nevét és címét.
    Az 1.) és 2.) pontban említett kifizető a tárgyévet követő év január 31-ig tájékoztatja a KATA alanyt a 40 % mértékű adó alapjaként figyelembe vett összegről.
  3. Külföldről kapott kifizetések: Ha a KATA alany a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől egy év során összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevétel után a KATA alany 40 % mértékű adót fizet.
  4. Ha külföldi kifizető juttat bevételt olyan KATA alanynak, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, a juttatás utáni 40 % mértékű adót a KATA alany fizeti.
  5. Fontos rendelkezés, hogy a 12 milliós értékhatár számításánál figyelmen kívül kell hagyni a fentiekben részletezett azon 3 millió Ft feletti értékeket, valamint a kapcsolt felektől érkező azon bevételeket, amelyek után megfizetésre kerül(t) a 40 % mértékű adó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése